9,4
4.4/5

0

Toys Nijntje Houten Blokkenton

Nijntje speelgoed voor de kleinere peuters.

Nijntje, wie kent de creatie van Dick Bruna niet? Of het nu is in de vorm van babyspeelgoed, een knuffel of in een van de vele boekjes die over het konijntje verschenen, bijna iedereen heeft er als baby, peuter of kleuter wel kennis mee gemaakt. En niet alleen in Nederland. Nijntje is ook in andere landen, onder de naam Miffy, een groot succes. Behalve boekjes (meer dan 30 verschillende), poppen en knuffels is er ook veel leuk en leerzaam speelgoed met nijntje als thema verkrijgbaar, zoals de nijntje houten kalenderklok en de nijntje kinderwagen. Maar wie is nijntje eigenlijk?

Nijntje is eigenlijk geen konijntje

Nijntje ontstond in 1955 in de badplaats Egmond aan Zee, waar Dick Bruna vaak zijn zomervakanties doorbracht. In de duinen achter zijn vakantiehuis zag hij vaak een witte duinhaas dartelen, door Dick Bruna aangezien voor een konijn. Dus eigenlijk is nijntje (door Dick Bruna geschreven zonder hoofdletter) helemaal geen konijntje. Bruna begon verhaaltjes te verzinnen over het diertje, om die aan zijn eenjarige zoontje te vertellen. En hij maakte er ook tekeningetjes bij: heel simpel, in één zwarte lijn, met stipjes als ogen en een kruisje als de mond. Omdat een jurkje eenvoudiger te tekenen is als een broekje, maakte Dick Bruna van het figuurtje een meisje: nijntje pluis.

In Egmond aan Zee is men er trots op dat nijntje daar ‘geboren’ is. Op het strand staan er herkenningsborden met nijntje-figuren, die ertoe bijdragen dat kinderen hun ouders niet kwijtraken tijdens het spelen. En op een pleintje bij de voornaamste strandopgang staat een speeltoestel in de vorm van een boot – door de Egmonders zelf gemaakt – met nijntje als kapitein.

Nijntje houten kalenderklok

Dat speelgoed niet alleen leuk, maar ook leerzaam kan zijn, bewijst de nijntje houten kalenderklok. Al spelend maken kinderen kennis met begrippen als tijd, dagen, maanden, de jaargetijden en het weer. Als je samen met je kind kennismaakt met de kalenderklok en regelmatig oefent, zul je merken dat ze er al snel alleen mee aan de slag gaan.

Nijntje kinderwagen

De nijntje kinderwagen is nog zo’n stuk speelgoed waar kinderen uren plezier aan beleven. Ze blijven met deze poppenwagen bezig om spel na spel te spelen en zo hun fantasie en sociale vaardigheden te ontdekken en ontwikkelen. Uitgevoerd in stevige kunststof, in de primaire kleuren die zo kenmerkend zijn voor Dick Bruna, is dit een onverwoestbaar stuk speelgoed.